מלכי שנגחאי

יריבותן של שתי השושלות היהודיות שסייעו לעצב את סין המודרנית

ג'ונתן קאופמן


תקציר
שם בעברית מלכי שנגחאי
דאנאקוד 99-2530
מספר עמודים 316
שם המתרגם צילה אלעזר
תאריך הוצאה פברואר 2024
ז'אנר עיון
שם באנגלית The last Kings of Shanghai
שם הספר במקור The last Kings of Shanghai
שם מחבר באנגלית JONATHAN KAUFMAN

תקציר

סיפור אפי, רב דורי, מאת העיתונאי זוכה פרס פוליצר, על שתי שושלות יהודיות – משפחות ששוֹן, וכּדוּרי – ששגשגו בשנגחאי ובהונג קונג במשך דורות וליוו את פריצתה של סין אל תוך המאה העשרים.

 

שנגחאי 1936. מלון "קתאי", שממוקם ברציף המפורסם של נמל העיר, הוא אחד הזוהרים ביותר בעולם. במלון שהוקם ביוזמת ויקטור ששון – פלייבוי מיליארדר וצאצא לשושלת ששון – מתארחים ידוענים מכל העולם. נואל קאוורד כתב בסוויטה שלו את טיוטת "חיים פרטיים". צ'ארלי צ'פלין בילה שם עם רעייתו לעתיד. ועל אשת החברה האמריקאית ווֹליס סימפסון נאמר שהיא הצטלמה שם ל"תמונות זוהר". וכל זאת, כאשר במרחק של קילומטרים אחדים, וקודם שאולצו להימלט מהעיר, עסקו מאו והמפלגה הקומוניסטית בתכנון מחתרתי של מהפכה.

 

עד שנות ה־30 של המאה ה־20 ייסדו הששונים אימפריה עסקית בסין, והתחרו בעושר ובהשפעה עם השושלת האחרת – הכדורים. שתי משפחות יהודיות אלו חלשו על העסקים והפוליטיקה של סין במשך יותר מ־175 שנה. הם גרפו רווחים ממלחמות האופיום, יצאו בשלום מהכיבוש היפני, חיזרו אחרי צ'יאנג קאי־שק, וכמעט איבדו הכול לאחר שהקומוניסטים כבשו בסערה את השלטון.

 

במלכי שנגחאי מגולל קאופמן את ההיסטוריה המרתקת של שתי המשפחות, ומתאר כיצד הן עוררו שגשוג כלכלי ופתחו את סין אל העולם, אך נשארו עיוורות לאי־השוויון החברתי החמור ששרר בה ולמהומה הפוליטית שעמדה לפתחם. בסיפור שמתפרס מבגדד להונג קונג, לשנגחאי וללונדון, נכנס קאופמן לחייהם ולמחשבותיהם של הגברים והנשים השאפתניים האלה, כדי לגבש סיפור על הברחת אופיום, יריבות של משפחות, תככים והישרדות.

 

הספר חושף את הפשרות המוסריות של הכדורים והששונים ואת ראיית הנולד, הצלחתם ונדיבותם. בשיאה של מלחמת העולם השנייה הם חברו יחד לחילוץ והגנה על 18 אלף פליטים יהודים שנמלטו מזרועות הנאצים. הם פרשׂו עליהם חסות, אבטחו את דרכם מאירופה למזרח ועזרו להם להתמקם בשנגחאי עד יעבור זעם. אף שהשהות שלהם בסין התחילה כהזדמנות עסקית, המדינה הפכה לבית שהם לא ששו לעזוב, גם לא בערב המהפכה. הבניינים המפוארים שהם בנו והעסקים המשגשגים שהם טיפחו ממשיכים להגדיר את שנגחאי והונג קונג עד היום.

ג'ונתן קאופמן הוא עיתונאי חתן פרס פוליצר, עורך ומחבר, שכתב ודיווח על סין במשך יותר מ־30 שנה ל"בוסטון גלוֹבּ", ובשירותו סיקר את הטבח בכיכר טיֶין־אַן־מֶן ב־1989, וכן עבד ב"וול סטריט ג'ורנל" כראש הדסק הסיני מ־2002 עד 2005, וב"בּלוּמבּרג ניוּז". הוא למד באוניברסיטאות יֶל והרווארד.

"סאגה רב דורית מרתקת על שתי משפחות יהודיות שבנו אימפריות פיננסיות משגשגות בשנגחאי ובהונג קונג שנמשכו כמעט 200 שנה... קאופמן טוען באופן משכנע שהדחף היזמי שלהם בנה מורשת קפיטליסטית מתמשכת בסין."

Kirkus Reviews

 

"מלכי שנגחאי הוא לא רק ספר מבריק, נחקר היטב וקולח על העבר של סין, הוא גם חושף את הנסיבות והתפניות האירוניות של הגורל בהיסטוריה המודרנית של סין."

LA Review of Books

 

"מבט מרתק על שתי שושלות חזקות, ועדשה חדה שדרכה ניתן לראות את העליות והמורדות של שנגחאי."

Booklist

 

"קאופמן כותב באלגנטיות ויוצר איזון קפדני בין מתן דין וחשבון למשפחות על האחריות הקולוניאלית שלהן, לבין חגיגת הישגיהן. תיאור עשיר ומפורט זה מפנה זרקור מרתק על החפיפה בין ההיסטוריה היהודית המודרנית לזו של סין."

Publishers Weekly

ספרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

הירשמו חינם למועדון הספרים של מטר ותקבלו עדכונים על ספרים חדשים, מבצעים ועוד.

בלחיצה על הרשמה אני מסכים לקבל מידע שיווקי, מבצעים והטבות באמצעות דוא"ל ו/או הודעות SMS ומסכים לתנאי השימוש

Powered by Blacknet.co.il