עידן החרדה שלי

פחד, תקווה והחיפוש אחר שלוות נפש

סקוט סטוסל


תקציר על המחבר/ת טעימה מהספר
שם בעברית עידן החרדה שלי
דאנאקוד 99-1981
מספר עמודים 400
שם המתרגם עידית שורר
תאריך הוצאה אוקטובר 2015
שם הספר במקור My Age of Anxiety
שם מחבר באנגלית Scott Stossel

תקציר

עד לפני שלושים וחמש שנים הקטגוריה "חרדה" כלל לא היתה קיימת ברשימת מחלות הנפש. כיום החרדה היא השכיחה ביותר בין מחלות הנפש המאובחנות. סקוט סטוסל מנחה אותנו בתבונה רבה במחוזותיה של בעיה זו, המטרידה והנפוצה, אך לעתים קרובות בלתי מובנת.

ספר זה, המתבסס על מאבקו האישי והממושך של סטוסל בחרדה, מעניק לנו נקודת ראות אינטימית ומוסמכת גם יחד, ומתאר את המאמץ הנרחב שנעשה מאז שחר ההיסטוריה האנושית להבין את החרדה מנקודות ראות רפואית, תרבותית, פילוסופית וחווייתית.

החל בדיווחים הרפואיים הקדומים ביותר של גלנוס והיפוקרטס, סוקר סטוסל את תופעת החרדה לאורך מאות שנים – אצל רוברט ברטון במאה השבע-עשרה, סמואל ג'ונסון במאה השמונה-עשרה ואישים כצ'רלס דרווין, ויליאם ג'יימס וזיגמונד פרויד במאה התשע-עשרה ואילך, שניסו לגלות את מקורותיה וגורמיה.

בהמשך הוא מגיע כמובן עד למחקרים של מדעני מוח וגנטיקאים בני זמננו, ומספר על המאבק בחרדה של דמויות מוכרות ועל ייסורי החרדה שעוברים מדור לדור במשפחתו.

דיוקן החרדה שהוא מציג חושף לא רק את הגילויים המגוונים של התופעה ושל הסבל המתלווה אליה, אלא גם את הטיפולים השונים בפסיכותרפיה ובתרופות – ולפעמים באמצעים שונים ומשונים אחרים - שפותחו כדי להתגבר עליה.

סטוסל ממחיש את המחיר האנושי שגובה החרדה – את השפעתה המגבילה, את כוחה המשתק – ובה בעת הוא מנסה להתחקות אחר דרכים שיסייעו לסובלים ממנה להתמודד איתה ולשלוט בה.

עידן החרדה הוא ספר עתיר ידע ואמפתיה, עשיר בהומור ובהשראה, והוא מציג לקוראים שפע של מידע על הגורמים הביולוגיים, התרבותיים והסביבתיים שמחוללים את התופעה המכאיבה.

"הוא מעניק לסיפור האישי שלו עומק, תבונה וזווית ראייה שביכולתם להאיר את עיניהם של סובלים רבים מספור בשנים הבאות."

אליזבת גילברט, מחברת הספר "לאכול, להתפלל, לאהוב"

"מרתק ומעניין לאין שיעור. סיפור מרשים ומלא אומץ, המתובל ברגעים מצחיקים ממש, שאי-אפשר להניחו מהיד."

בן מֶזריץ'

"חיוני, מדהים ומבריק – ושימושי להפליא."

ג'ושוע וולף שֶׁנק

על המחבר

סקוט סטוסל - Scott Stossel

סקוט סטוסל הוא עורך כתב העת "אטלנטיק" ומחבר הספר Sarge: The life and Times of Sargent Shriver. כתבות ומאמרים פרי עטו פורסמו בעיתונים ובכתבי עת שונים: "אטלנטיק", "ניו יורקר", "ניו ריפבליק", "ניו יורק טיימס", "וול סטריט ג'ורנל" ועוד. הוא מתגורר עם משפחתו בעיר וושינגטון.


טעימה מהספר

חלק 1, חידת החרדה

פרק 1 | טבעה של החרדה


ואין עוד אינקוויזיטור שעומדים לרשותו עינויים קשים כאלה שיש לחרדה, ואף מרגל אינו יודע כיצד לתקוף בעורמה רבה יותר את החשוד ולבחור את הרגע שהוא מצוי בו בשיא חולשתו, גם אינו יודע לטמון מלכודות שייתפס ויסתבך בהן כפי שהחרדה יודעת, ואין שופט ממולח שיודע כיצד לחקור, לבחון את הנאשם כמו החרדה, שאינה מניחה לו לעולם להימלט, לא בהסחת הדעת ולא ברעש, לא בעבודה ולא בשעשוע, לא ביום ולא בלילה.

         - סרן קירקגור, The Concept of Anxiety, 1844

ברור כשמש שבעיית החרדה היא צומת שמתלכדות בו שאלות חשובות, רבות ומגוונות, חידה שפתרונה ישפוך אור רב על קיומנו הנפשי כולו.
         - זיגמונד פרויד, "מבוא לפסיכואנליזה"

יש לי נטייה מצערת למעוד ברגעים מכריעים.
הנה דוגמה. אני עומד ליד המזבח בכנסייה בוורמונט ומחכה שאשתי לעתיד תפסע לקראתי כדי להינשא לי, ופתאום תוקפת אותי הרגשה רעה מאוד. אלה לא סתם פרפרים בבטן. אני עומד להקיא, אני רועד כולי, ויותר מכול, אני מזיע מאוד. בכנסייה חם באותו יום בתחילת יולי, ורבים מהאורחים, הלבושים בחליפות ובשמלות קיציות, מזיעים. אבל לא כמוני.

כשמנגינת הלכת מתנגנת, מתחילה זיעה לבצבץ על מצחי ומעל לשפתי העליונה. בתמונות החתונה רואים אותי עומד דרוך ליד המזבח, על פני מתוח ספק־חיוך עגום, ואני מביט בארוסתי השעונה על זרועו של אביה ופוסעת לקראתי במעבר המרכזי: סוזאנה קורנת בתמונות, אני נוצץ מלחות.

כשהיא נעמדת לצדי בקדמת הכנסייה, פלגים של זיעה כבר זורמים אל עיני ומטפטפים לתוך הצווארון שלי. אנחנו מסתובבים לאחור ופונים אל הכומר.

מאחוריו עומדים החברים שביקשנו מהם להקריא, ואני רואה שהם מביטים בי בדאגה גלויה. מה קרה לו? אני מתאר לעצמי שהם חושבים, הוא עומד להתעלף? המחשבות הללו עצמן מגבירות אצלי את ההזעה. השושבין שלי, שעומד כמה צעדים מאחורי, טופח קלות על שכמי ונותן לי ממחטת נייר למחות את מצחי. ידידתי קתי, שיושבת באחת השורות האחרונות בכנסייה, תספר לי לאחר מכן שהיא הרגישה צורך עז לקום ולהביא לי כוס מים. נראיתי כאילו סיימתי זה עתה ריצת מרתון, היא אמרה.

הבעת פניהם של הקוראים הממתינים לתורם להקריא השתנתה מדאגה מתונה למה שנראה כחלחלה לא מוסווית: הוא הולך למות? גם אני שואל את עצמי את אותה השאלה. כי התחלתי לרעוד. ואני לא מתכוון לרטט עדין שהיה מתגלה רק אילו החזקתי בידי פיסת נייר - אני מרגיש כאילו תכף יתקפו אותי עוויתות. אני מתרכז במאמץ למנוע מרגלי להתעופף מתחתי כמו רגליו של חולה אפילפסיה, ואני מקווה שמכנסי רחבים מספיק והרעד לא יבלוט מדי. עכשיו אני נשען על תכף־אשתי - ממנה אין סיכוי להסתיר את הרעידות - והיא עושה כמיטב יכולתה לתמוך בי שלא אפול.

הכומר ממשיך בשלו, אבל אין לי מושג מה הוא אומר. (אני לא ממש כאן כרגע, כמו שאומרים.) אני מתפלל שהוא ימהר, ואני אשתחרר מהעינוי הזה. הוא משתתק ומשפיל את מבטו אל כלתי ואלי. הוא רואה אותי - שטוף זיעה, עיניים מלאות פאניקה - ונבהל. "אתה בסדר?" הוא מתווה בשפתיו. בלית ברירה אני מהנהן לחיוב. (כי מה הוא יעשה אם אגיד שלא? יפנה את הכנסייה? הביזיון יהיה בלתי נסבל.)

כשהכומר ממשיך בטקס, אני נאבק מאבק של ממש בשלושה דברים: ברעד באיברי, בדחף להקיא, ובסכנה לאבד את ההכרה. ואני חושב: תוציאו אותי מפה. למה? כי יש פה כמעט שלוש מאות איש - ידידים, בני משפחה וחברים לעבודה - שצופים בטקס כלולותינו, ואני עומד להתמוטט. איבדתי שליטה על גופי. הרגע אמור להיות אחד הרגעים המאושרים והמשמעותיים בחיי, ואני אומלל. אני חושש שלא אחזיק מעמד.

בשעה שאני מזיע ורועד ועומד להתעלף, ובו בזמן עושה כל מאמץ לבצע את חלקי בטקס (לומר "כן" ולענוד את הטבעות ולנשק את הכלה), אני מתייסר מהדאגה מה כולם )הורי אשתי, ידידיה, חברי לעבודה( חושבים כשהם מביטים בי: הוא מתחרט על החתונה? עכשיו יש לנו הוכחה שהוא חלש מטבעו? מוג לב? החתן הלא־מתאים? אני פוחד שכל הספקות שהטרידו את ידידיה של אשתי מקבלים אישור.

ידעתי, חושבים הידידים הללו בדמיוני. הנה ההוכחה שהוא לא ראוי לה. אני נראה כאילו התקלחתי בבגדי. בלוטות הזיעה שלי גילו לעין כול את חולשת גופי ואת חולשת אופיי. נחשף עצם קיומי במלוא אפסותו.

תודה לאל, הטקס מסתיים. אני צועד במעבר בכנסייה ספוג זיעה וצמוד בתודה אל רעייתי הטרייה; וכשאנחנו יוצאים מהכנסייה, הסימפטומים הגופניים החריפים שוככים. לא יתקפו אותי עוויתות. אני לא אתעלף. אבל כשאני עומד ולוחץ את ידיהם של האורחים ואחר כך שותה ורוקד במסיבה, אני רק משחק שמחה. אני מחייך למצלמה, לוחץ ידיים - ורוצה למות.

ולמה לא? נכשלתי באחד התפקידים הגבריים הבסיסיים ביותר: טקס הנישואים. איך הצלחתי לקלקל גם את זה? בשבעים ושתיים השעות הבאות אני סובל מייאוש נורא, משסע.

החרדה מביאה למותם של מעטים בלבד, אבל רבים היו מקדמים בברכה את המוות כחלופה לשיתוק ולסבל הנובעים מחרדה בגרסאותיה החמורות.
- דייוויד ה' בארלו, Anxiety and Its Disorders, 2004

טקס הכלולות שלי לא היה הפעם הראשונה שנשברתי, גם לא האחרונה. בעת לידתו של ילדנו הראשון נאלצו האחיות להפסיק לרגע לטפל באשתי, שכבר היו לה צירי לידה, כדי לטפל בי, כי החוורתי וכמעט צנחתי ארצה.

אני מתאבן בבושת פנים על הבימה בהרצאות, ובכמה הזדמנויות נאלצתי לברוח מהבמה. נטשתי בחורות שיצאתי איתן לדייט, יצאתי באמצע בחינות והתמוטטתי בזמן ראיונות לעבודה, בעת טיסות, בנסיעות ברכבת ובמכונית וכשהלכתי סתם ברחוב.

בימים רגילים, כשאני עושה דברים רגילים - קורא ספר, שוכב במיטה, משוחח בטלפון, יושב בפגישה, משחק טניס - קרה לי אלפי פעמים שהשתלטה עלי תחושה של אימה קיומית ונתקפתי בחילה, ורטיגו, רעד ומגוון רחב של סימפטומים גופניים אחרים. במקרים מסוימים הייתי משוכנע שהמוות, או משהו שיכול איכשהו להיות נורא ממנו, ממשמש ובא.

גם כשאני לא סובל ממש מהתקפים חריפים כאלה, אני אכול דאגות: לבריאותי ולבריאותם של בני משפחתי, מענייני כספים, מהעבודה, מהרעש המוזר במכוניתי ומהנזילה במרתף הבית, מהזִקנה הקרבה ומהמוות הבלתי נמנע; מהכול ומלא כלום.

לפעמים הדאגות הללו משנות את צורתן ומתבטאות באי־נוחות גופנית מתונה - כאבי בטן, כאבי ראש, סחרחורות, כאבים בגפיים - או למעין הרגשה כללית רעה, כאילו אני חולה במחלת הנשיקה או בשפעת. קרה לי כבר שפיתחתי קשיי נשימה, בליעה ואפילו הליכה כתוצאה מחרדה; ואז הקשיים הללו נהפכים לטורדניים ומשתלטים כליל על החשיבה שלי.

אני סובל גם מכמה פחדים ספציפיים, כלומר מפוביות. אציין רק חלק מהן: ממקומות סגורים (קלסטרופוביה), מגבהים (אקרופוביה), מהתעלפות (אסתֶנופוביה), מהיתפסות רחוק מהבית סוג מיוחד של אגורפוביה(, מחיידקים ))בצילופוביה), מגבינה (טוּרוֹפוביה), מדיבור בציבור(תת־קטגוריה של פוביה חברתית), מטיסה (אירופוביה), מהקאה (אֶמֶטופוביה)(, ומטבע הדברים מהקאה במטוסים (אירונוזיפוביה). בילדותי, כשאמי למדה בערבים בבית ספר למשפטים, נשארתי בערב בבית עם בייביסיטר והייתי נתפס לפחד נורא שהורי נהרגו בתאונת דרכים או נטשו אותי (המונח הקליני הוא "חרדת נטישה"). בגיל שבע נוצרו בשטיח בחדרי שבילים מהוהים מצעידה הלוך ושוב, שנועדה להשפיע בכוח רצוני על הורי לחזור הביתה.

בכיתה א' הגעתי במשך חודשים רצופים כמעט יום־יום אחר הצהריים לחדר האחות של בית הספר, כיוון שסבלתי מכאבי ראש פסיכוסומטיים והתחננתי שיבואו לקחת אותי הביתה. בכיתה ג' החליפו כאבי בטן את כאבי הראש, אבל הצעדה היומיומית שלי לחדר האחות נותרה בעינה.

בתיכון הפסדתי בכוונה במשחקי טניס וסקווש כדי להימנע מסבל החרדה שעוררו בי מצבי תחרות. בתיכון, כשיצאתי פעם עם בת - הפעם האחת והיחידה - והעלמה התכופפה לנשיקה ברגע רומנטי )היינו בחוץ והסתכלנו במערכות כוכבים מבעד לטלסקופ שלה(, גברה עלי החרדה ונאלצתי לסגת מפחד שאקיא. מרוב בושה לא החזרתי לה שיחות כשהיא התקשרה אלי.

בקיצור, בערך מגיל שנתיים אני כולי צרור עצבני של פוביות, פחדים ונוירוזות. ומאז גיל עשר - הפעם הראשונה שבה לקחו אותי לבית חולים פסיכיאטרי לאבחון והפנו אותי לטיפול פסיכיאטרי - אני מנסה בדרכים שונות להתגבר על חרדתי.

להלן מגוון האמצעים שניסיתי: טיפול פסיכולוגי פרטני (זה שלושה עשורים), טיפול משפחתי, טיפול קבוצתי, טיפול קוגניטיבי־התנהגותי CBT, טיפול רציונלי־אמוטיבי (REBT), טיפול בשיטת הקבלה והמחויבות ACT, היפנוזה, מדיטציה, משחק תפקידים, טיפול חשיפה לתחושות אינטרוספקטיבי(, טיפול חשיפה במציאות (in vivo), טיפול חווייתי־תמיכתי, הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים (EMDR), ספרי עזרה עצמית, טיפולים בעיסוי, תפילה, אקופונקטורה, יוגה, פילוסופיה סטואית וקלטות שמע שהזמנתי לפי פרסומת לילית בטלוויזיה.

ותרופות. המון תרופות. תוראזין. אימיפּרַמין. דֶסיפרַמין. כּלורפֶנירַמין. נַרדיל. בּוּספאר. פרוזק. זולופט. פַּקסיל, וֶלבּוּטרין. אֶפֶקסוֹר. סֶלֶקסָה. לקסאפרו. סימבַּלטָה. לוּבוֹקס. טרַזוֹדון. לֶבוֹקסיל. פּרוֹפּרַנוֹלוֹל. טרַנקסן. סֶראקס. סֶנטרַקס. היפרקום פרפורטום, St. John’s wort . זוֹלפידֶם. ואליום. ליבריום. אטיוון. זַנֶקס. קלוֹנופין.

נוסף על: בירה, יין, ג'ין, בֶּרבֶּן, וודקה, ויסקי.
ומה עזר לי? שום דבר.

למעשה, זה לא לגמרי נכון. חלק מהתרופות עזרו מעט לתקופה מסוימת. תוראזין )תרופה אנטי־פסיכוטית שנחשבה פעם לתרופת הרגעה חשובה( ואימיפרמין )תרופה נוגדת דיכאון טריציקלית( יחד סייעו לי להימנע מאשפוז בבית חולים פסיכיאטרי בתחילת שנות השמונים, כשהייתי בחטיבת ביניים והחרדה חוללה בי שמות. דסיפרמין, עוד תרופה טריציקלית, סייעה לי כשהייתי בתחילת שנות העשרים.

פקסיל (תרופה מהסוג של מעכבי ספיגת סרוטונין בררניים - SSRI ) סיפקה לי כשישה חודשים של חרדה מופחתת במידה ניכרת כשהייתי בסוף שנות העשרים, עד שהפחדים שבו ופרצו. זנקס, פרופרנולול וּודקה בכמויות גדולות סייעו לי (בקושי) במהלך סיור יחסי ציבור לפרסום ספרי הראשון ובעת הרצאות פומביות שונות והופעות בטלוויזיה כשהייתי בתחילת שנות השלושים שלי.

שוט כפול של ויסקי בתוספת זנקס ודרמאמין, אם אני בולע אותם לפני ההמראה, הופכים לפעמים את הטיסה לנסבלת; ושני שוטים כפולים של ויסקי, אם אני שותה אותם בזה אחר זה במהירות מספקת, מצליחים לפעמים לעמעם אימה קיומית עד שהיא נראית מטושטשת ומרוחקת.

אבל אף אחד מהטיפולים הללו לא צמצם משמעותית את החרדה הבסיסית השזורה בנפשי ומובנית בגופי, והופכת את חיי לעינוי לפעמים. עם השנים החולפות דעכה התקווה שאירפא מהחרדה והיא נהפכה לשאיפה הכנועה להשלים עם החרדה, למצוא בה פיצוי מסוים או יתרון כלשהו שימתיקו את היותי שבר כלי רועד, נוירוטי, רוטט ומפרכס לעתים קרובות מדי.

חרדה היא המאפיין הנפשי הבולט ביותר של התרבות המערבית.
- ר"ר וילובי, Magic and Cognate Phenomena, 1935

החרדה וההפרעות הקשורות בה היא הקבוצה הנפוצה ביותר של מחלות נפש רשמיות על פי הסיווג המקובל בארצות הברית כיום. היא נפוצה יותר מדיכאון ומהפרעות מצב רוח אחרות. על פי נתוני המכון הלאומי האמריקאי לבריאות הנפש, כארבעים מיליון אמריקאים, כמעט אחד משבעה, סובל מסוג כלשהו של הפרעת חרדה בזמן זה או אחר; וההוצאה על הטיפול בה נוגסת ב־ 31 אחוזים מההוצאות על בריאות הנפש בארצות הברית.

על פי נתונים אפידמיולוגיים מעודכנים, הסיכוי שאדם ילקה בהפרעת חרדה במשך חייו הוא יותר מ־ 25 אחוזים - ואם הם נכונים, פירוש הדבר שבארצות הברית אחד מארבעה אנשים ילקה בחייו בחרדה שתפגע בתפקודו. והחרדה אכן פוגעת בתפקוד: מאמרים אקדמיים חדשים טוענים שהליקוי הנפשי והגופני הכרוך בחיים עם הפרעת חרדה שווה ערך לחיים עם סוכרת - בדרך כלל מחלה שניתנת לשליטה, לפעמים גורמת מוות ותמיד קשה להתמודדות. מחקר שפורסם ב־ American Journal of Psychiatry ב־ 2006 מצא שאמריקאים מפסידים יחד כ־ 321 מיליון ימי עבודה מדי שנה עקב חרדה ודיכאון, דבר שעולה לכלכלה 50 מיליארד דולר שנתיים. מחקר מ־ 2001 שפרסם המשרד האמריקאי לסטטיסטיקה של העבודה העריך פעם שהמספר החציוני של ימי ההיעדרות השנתיים מהעבודה של עובדים אמריקאים שסובלים מהפרעות חרדה ודחק עומד על עשרים וחמישה.

ב־ 2005 - שלוש שנים לפני שנחת על אמריקה המשבר הכלכלי האחרון - נרשמו 53 מיליון מרשמים רק לשתיים מתוך כל התרופות נוגדות החרדה - אטיוון וזנקס. )בשבועות שאחרי ה־ 11 בספטמבר זינק מספר המרשמים לזנקס בכל ארצות הברית ב־ 9 אחוזים, ב־ 22 אחוזים בעיר ניו יורק.( בספטמבר 2008 גרמה הקריסה הכלכלית לזינוק במספר המרשמים בעיר ניו יורק: כשהבנקים שבקו חיים והבורסה צנחה צניחה חופשית זינק מספר המרשמים לנוגדי דיכאון ב־ 9 אחוזים בהשוואה לשנה שקדמה לה, ואילו מספר המרשמים לגלולות שינה עלה ב־ 11 אחוזים.

אף כי יש הטוענים שחרדה היא נגע מיוחד לאמריקה, לא רק אמריקאים סובלים ממנה. דוח שפרסמה העמותה לבריאות הנפש באנגליה ב־ 2009 מצא ש־ 15 אחוזים מתושבי בריטניה סובלים מהפרעת חרדה, ושהשיעורים עולים: 37 אחוזים מהבריטים מדווחים שהם נפחדים יותר משהיו בעבר.

מאמר שהתפרסם לאחרונה ב־ The Journal of the American Medical Association קובע שחרדה קלינית היא ההפרעה הרגשית הנפוצה ביותר בארצות רבות. סקר עולמי מקיף על חרדה שהתפרסם ב־ 2006 ב־ The Canadian Journal of Psychiatry הגיע למסקנה שאחד מכל שישה אנשים בעולם ילקה בהפרעת חרדה במשך שנה לפחות במרוצת חייו. מחקרים אחרים מדווחים על ממצאים דומים.

מובן מאליו שהנתונים הללו מתייחסים רק לאנשים כמוני, שמוגדרים כלוקים בחרדה קלינית על פי קריטריון אבחוני שרירותי כלשהו שקבעה האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית. אבל החרדה מקיפה אוכלוסייה רחבה בהרבה מאוכלוסיית חולי הנפש הרשמיים. רופאי משפחה מדווחים שחרדה היא אחת מהתלונות השכיחות ביותר שמביאות מטופלים למרפאותיהם - שכיחה אפילו יותר מהצטננות, לפי חלק מהדיווחים.

מחקר רחב היקף שנערך ב־ 1985 מצא שחרדה מסבירה יותר מ־ 11 אחוזים מכל הביקורים לרופאי משפחה. מחקר שנערך שנה לאחר מכן דיווח שאחד מכל שלושה מטופלים התלונן לפני רופא המשפחה על "חרדה קשה". (מחקרים אחרים דיווחו ש־ 20 אחוזים מהמטופלים של רופאי משפחה משתמשים בבנזודיאזפינים דוגמת ואליום וזנקס.)

וכמעט כל אדם בעולם התענה בזמן זה או אחר בעינוייה של החרדה - או בפחד או בלחץ או בדאגה, שהם תופעות שונות אך קשורות זו לזו. (אנשים שאינם מסוגלים להרגיש חרדה סובלים בדרך כלל מפתולוגיה קשה יותר - והם מסוכנים יותר לחברה - מאלה שסובלים מחרדה חריפה או לא הגיונית. אלה הם הסוציופתים.)

כיום יחלקו רק מעטים על הקביעות שתחושת לחץ כרונית היא סימן ההיכר של ימינו או שחרדה נעשתה למעין מצב תרבותי של מודרניות. אנו חיים בעידן החרדה, כפי שנאמר פעמים רבות מאז שחר העידן האטומי; ואף על פי שזאת קלישאה, נראה שהיא נעשתה נכונה יותר בשנים האחרונות - מאז שאמריקה ידעה בתוך זמן קצר בזה אחר זה טרור, אסון טבע, משבר כלכלי ותמורות חברתיות נרחבות.

ולמרות זאת, רק לפני שלושים שנה החרדה כשלעצמה לא היתה קטגוריה קלינית. ב־ 1950 , כשהפסיכואנליטיקן רוֹלוֹ מיי (May) פרסם את ספרו The Meaning of Anxiety ("משמעות החרדה"), הוא ציין שבזמנו רק עוד שני הוגים הקדישו לרעיון החרדה ספר שלם: סרן קירקגור וזיגמונד פרויד.

ב־ 1927, על פי רשימה שהופיעה ב־ Psychological Abstracts , התפרסמו רק שלושה מאמרים אקדמיים על חרדה. ב־ 1941 היו רק ארבעה־עשר, ואפילו ב־ 1950 הופיעו רק שלושים ושבעה מאמרים על חרדה. הכינוס האקדמי הראשון שהוקדש אך ורק לנושא החרדה התקיים רק ב־ 1949. רק ב־ 1980, אחרי שפותחו והופיעו בשוק תרופות חדשות לטיפול בחרדה, הוכנסו הפרעות חרדה סוף־סוף למהדורה השלישית של ה־ Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders - ספר האבחנות הפסיכיאטריות של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית - והחליפו את הנוירוזות של פרויד. במובן חשוב מסוים, הטיפול קדם לאבחנה - כלומר, גילוי התרופות נוגדות החרדה האיץ את יצירתה של החרדה כקטגוריה דיאגנוסטית.

כיום מתפרסמים אלפי מאמרים על חרדה מדי שנה, וכמה כתבי עת אקדמיים מוקדשים לחרדה בלבד. חקר החרדה מניב בהתמדה תגליות ותובנות חדשות לא רק על גורמי החרדה והטיפול בה, אלא גם על פעולת המוח בכלל - על קשר בין גוף לנפש, בין גנים להתנהגות, בין מולקולות לרגש. בעזרת טכנולוגיה של דימות תהודה מגנטית תפקודי (fMRI) אנחנו יכולים כיום למפות רגשות סובייקטיביים בחלקים מסוימים של המוח, ואפילו להבחין בין סוגי חרדה.

זאת משום שאפשר לראות בעין את השפעתם השונה על תפקוד המוח. לדוגמה, דאגה כללית שמעוררים אירועים עתידיים הדאגה שלי אם תעשיית המו"לות תחזיק מעמד עד להוצאתו לאור של הספר הזה, או אם אוניברסיטה תהיה בהישג ידם של ילדי נוטה להופיע כפעילות יתר באונות המצחיות של קליפת המוח.

החרדה החמורה שתוקפת אנשים כשהם מדברים לפני ציבור כמו האימה המזוקקת שתקפה אותי בעת הרצאה שנשאתי לפני כמה ימים והקהיתי בעזרת תרופות ואלכוהול , או החרדה שאנשים ביישנים במיוחד מרגישים כשהם נמצאים בחברה נראית בדרך כלל כפעילות מוגזמת בחלק המוח שנקרא הסינגוליט קורטקס הקדמי.

חרדה של טורדנות־כפייתית עשויה להתגלות בסריקת מוח כהפרעה במעגל העצבי המקשר את האונות המצחיות עם מרכזי המוח הנמוכים בגרעיני הבסיס. הודות למחקר חלוצי שערך הנוירולוג ג'וזף לדו (LeDoux) בשנות השמונים, אנחנו יודעים כיום שמרבית הרגשות וההתנהגויות של פחד נוצרים בדרך זו או אחרת באמיגדלה או לפחות מעובדים בה. האמיגדלה - איבר זעיר בצורת שקד שנמצא בבסיס המוח - אכן ממקדת אליה זה כחמש־עשרה שנים חלק נכבד ממחקרי החרדה.

אנחנו גם יודעים יותר מכפי שידעו פרויד וקירקגור, שמוליכים עצביים שונים - כמו סרוטונין, דופמין, חומצת גמא־אמינו־בוטירית, נוראפינפרין ונוירופפטיד Y - מחלישים ומגבירים חרדה. ואנחנו יודעים שיש מרכיב גנטי חזק לחרדה. אנחנו אפילו לומדים בהדרגה ממה בדיוק עשוי המרכיב הזה. ב־ 2002, אם לצטט מחקר שהוא רק דוגמה אחת ממאות רבות של מחקרים, זיהו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד את מה שאמצעי התקשורת כינו "גן וודי אלן", כי הוא מפעיל קבוצה ספציפית של תאי עצב באמיגדלה ובחלקים חשובים אחרים במעגל העצבי השולט על התנהגות נפחדת.

כיום החוקרים מתבייתים על "גנים מועמדים" רבים כאלה. הם מודדים את הקשר הסטטיסטי בין וריאציות גנטיות להפרעות חרדה מסוימות, ובודקים את המנגנונים הכימיים והנוירו־אנטומיים ש"תורמים" לקשר הזה כדי לגלות מה בדיוק הופך נטייה גנטית מוקדמת לתחושת חרדה ממשית או להפרעת חרדה.

"ההתלהבות האמיתית כאן, הן בחקר החרדה כרגש והן כקבוצה של הפרעות," אומר ד"ר תומס אינסל (Insel) העומד בראש המכון הלאומי האמריקאי לבריאות הנפש, "היא שזהו אחד המקומות שבהם אנחנו יכולים להתחיל לעבור מהבנת המולקולות, התאים והמערכת היישר לרגש ולהתנהגות. עכשיו אנחנו יכולים סוף־סוף לשרטט את הקווים בין הגנים, התאים, המוח ומערכות המוח."

הפחד נובע מחולשת הנפש, ולכן אינו חלק מהשימוש בתבונה.. - ברוך שפינוזה, 1670 לערך

והנה, למרות כל הקִדמה שהביא חקר הנוירו־כימיה והנוירו־אנטומיה, ניסיון חיי מעיד שהתחום הפסיכולוגי עדיין שסוע ממחלוקות על גורמי החרדה והטיפול בה. הפסיכו־פרמקולוגים והפסיכיאטרים שאיתם התייעצתי אומרים לי שהתרופות מטפלות בחרדה שלי, ואילו הפסיכותרפיסטים הקוגניטיביים־ התנהגותיים שהתייעצתי איתם אומרים לי לפעמים שהתרופות הן חלקית גורם לחרדה.

ההתנגשות בין הטיפול הקוגניטיבי־התנהגותי ובין הפסיכו־פרמקולוגיה היא רק הגרסה העכשווית של פולמוס המתנהל זה כמה אלפי שנים. ביולוגיה מולקולרית, ביוכימיה, ניתוח רגרסיה ודימות מגנטי - כל ההתפתחויות הללו מאפשרות תגליות ודיוק מדעי, וכן דרכי טיפול שפרויד ואבותיו הרוחניים אפילו לא חלמו עליהן.

ואף כי נכונה טענתו של תומס אינסל מהמכון הארצי לבריאות הנפש, שחקר החרדה הוא חוד החנית של החקר המדעי בנפש האדם, נכון גם שבמובן משמעותי מאוד אין חדש תחת השמש.

אבי־אבותיהם של המטפלים הקוגניטיביים־התנהגותיים הוא הפילוסוף היהודי ההולנדי בן המאה השבע־עשרה, ברוך שפינוזה. הוא האמין שחרדה היא רק בעיה של היגיון. חשיבה לקויה גורמת לנו לפחד מדברים שאין לנו שליטה עליהם, טען שפינוזה יותר משלוש מאות שנה לפני שבאו המטפלים הקוגניטיביים־התנהגותיים להשמיע את טענותיהם על קוגניציות לקויות. (אם איננו יכולים לשלוט במשהו, אין ערך לפחד מפניו, כי הפחד לא מועיל.)

הפילוסופיה של שפינוזה הוכיחה את עצמה מבחינתו: הביוגרפיות שלו מתארות אותו כאדם שליו מאוד. כבר כאלף שש מאות שנה לפני שפינוזה ניסח הפילוסוף הסטואי אֶפּיקטַטוּס רעיון זהה על קוגניציות לקויות. "אנשים אינם מוטרדים מדברים אלא מהאופן שהם רואים אותם", כתב במאה הראשונה לספירה. בשביל אפיקטטוס, שורשיה של החרדה אינם נעוצים בביולוגיה שלנו אלא בתפיסת המציאות שלנו. שיכוך החרדה הוא עניין של "תיקון תפיסות מוטעות" כפי שמנסחים התרפיסטים הקוגניטיביים־ התנהגותיים.

למעשה, אפשר שהסטואיקנים הם המבשרים האמיתיים של הטיפול הקוגניטיבי־התנהגותי. כשסֶנֶקָה, בן דורו של אפיקטטוס, כתב, "יותר דברים מבהילים אותנו מאשר מרֵעים לנו, ואנחנו סובלים יותר מן החשש מאשר מן המציאות", הוא הקדים באלפיים שנה את הדברים שיאמר בשנות החמישים אהרון בק (Beck), ההוגה הרשמי של הטיפול הקוגניטיבי־ התנהגותי.*

אבותיה הרוחניים של הפסיכו־פרמקולוגיה המודרנית קדומים אפילו יותר. היפוקרטס, הרופא מיוון העתיקה, הסיק במאה הרביעית לפנה"ס שחרדה פתולוגית היא בעיה ביולוגית ורפואית מובהקת. "אם נפתח את ראשו [של חולה נפש]", כתב היפוקרטס, "נמצא שהמוח לח, מלא זיעה וריחו רע". היפוקרטס ראה ב"מיצי הגוף" את הגורם לשיגעון; זרם פתאומי של מרה למוח ייצור חרדה. (אריסטו, בעקבות סוקרטס, ייחס חשיבות רבה לטמפרטורה של המרה: מרה חמימה מפיקה חמימות והתלהבות, ואילו מרה קרה מייצרת חרדה ופחדנות.) לדעת היפוקרטס, חרדה והפרעות פסיכיאטריות אחרות הן בעיות ביולוגיות־רפואיות; והטיפול הנכון בהן הוא השבת הליחות לאיזון הנכון.**

לעומת זאת, אפלטון וחסידיו האמינו שחיי הנפש מנותקים מהפיזיולוגיה ודחו את הרעיון שבסיס החרדה והמלנכוליה הוא אורגני - נעוץ בגוף. המודל הביולוגי של מחלת הנפש הוא "הבל הבלים כמו סיפורי ילדים", כפי שניסח אחד מהפילוסופים ביוון העתיקה. לדעת אפלטון, אמנם רופאים יכולים לפעמים להקל תחלואים פסיכולוגיים קלים (כי לפעמים בעיות רגשיות מקרינות לגוף), אך רק פילוסופים מסוגלים לספק מענה לבעיות רגשיות עמוקות. חרדה ומצוקות נפשיות אחרות נובעות לא מחוסר איזון פיזיולוגי אלא מהיעדר תואם נפשי.

החלמה תובעת היכרות עצמית עמוקה יותר, שליטה עצמית רבה יותר, וחיים לאורה של הפילוסופיה. אפלטון האמין )כפי שניסח אחד מההיסטוריונים של המדע( ש"אם גופו ונפשו של אדם הם במצב טוב בדרך כלל, רופא יכול לבוא ולתקן חולי קל כפי שאפשר להזמין שרברב. אבל אם הרקמה בכללה פגומה, אזי אין תועלת ברופא". הפילוסופיה, על פי ההשקפה הזאת, היא השיטה היחידה לטיפול בנפש.

שטויות, אמר היפוקרטס: "כל מה שכותבים הפילוסופים על המדע אינו חל על רפואה כפי שאינו חל על ציור," הצהיר.

האם אפוא חרדה פתולוגית היא מחלה רפואית, כפי שסבורים היפוקרטס, אריסטו והפרמקולוגים בימינו; או שמא זאת בעיה פילוסופית, כפי שאפלטון ושפינוזה והמטפלים הקוגניטיביים־התנהגותיים סבורים? האם זו בעיה פסיכולוגית, תוצר של טראומת ילדות ועכבה מינית, כפי שסבורים פרויד וחסידיו; או מצב רוחני, כפי שטענו סרן קירקגור וצאצאיו האקזיסטנציאליסטים? ולבסוף, האם היא מצב תרבותי, תוצאה של התקופה ומבנה החברה שבה אנחנו חיים, כפי שהכריזו ו"ה אודן(Auden), דייוויד רֵייזמֶן (Reisman), אריך פרוֹם (Fromm) ואלבר קאמי ופרשנים מודרניים רבים אחרים?

האמת היא שחרדה היא בד בבד פונקציה של ביולוגיה ופילוסופיה, גוף ונפש, אינסטינקט והיגיון, אישיות ותרבות. אף על פי שחרדה מורגשת במישור הפסיכולוגי, היא ניתנת למדידה ברמה המולקולרית וברמה הפיזיולוגית. היא תוצר של תורשה ותוצר של סביבה. היא תופעה פסיכולוגית ותופעה סוציולוגית. במונחי מחשב, היא בעיית חומרה (החיווט שלי לקוי) ובעיית תוכנה (אני מריץ תוכניות עם שגיאות לוגיקה שגורמות לי לחשוב מחשבות חרדות).

מקורותיו של המזג האנושי הם רבי פנים. נטיות רגשיות שנובעות למראית עין ממקור פשוט אחד - גן פגום, נניח, או טראומת ילדות - עשויות להיות נעוצות במקורות שונים. בסופו של דבר, מי יכול לומר ששלוות הנפש ששפינוזה מתפאר בה נובעת דווקא מהפילוסופיה שלו ולא מהביולוגיה שלו? האם לא ייתכן שתורשה מתוכנתת של רמת עוררות עצבית נמוכה הולידה את הפילוסופיה הרוגעת שלו ולא להפך?

נוירוזות אינן נולדות רק מחוויות אישיות מקריות אלא גם מהתנאים התרבותיים המסוימים שבהם אנחנו חיים... אם שתלטנית או "מקריבה" היא גורל אישי של אדם, אבל רק בתנאים תרבותיים מסוימים אנחנו מוצאים אמהות שתלטניות או מקריבות.
- קרן הורני,
The Neurotic Personality of Our Time, 1937

אין לי צורך להרחיק בחיפושים כדי לגלות הוכחות לחרדה כתכונה משפחתית אצלנו. הסבא־רבא שלי, צֶ'סטֶר הֶנפוֹרד (Hanford), שכיהן שנים רבות כדיקן הסטודנטים באוניברסיטת הרווארד, אושפז בסוף שנות הארבעים של המאה הקודמת בבית החולים מֶקלין - בית החולים המפורסם לחולי נפש בבֶּלמוֹנט, מסצ'וסטס - עקב חרדה חריפה. שלושים השנים האחרונות לחייו היו מלוות לעתים בייסורים גדולים.

אמנם תרופות וטיפולים בהלם חשמלי הקלו לעתים את סבלו, אך ההפוגות היו זמניות. ברגעיו הקשים ביותר, בשנות השישים, הוא היה מוטל בחדרו צנוף ככדור בתנוחה עוברית, וכפי שהורי זוכרים, נאנק בקולות לא אנושיים. אשתו, הסבתא־רבתא שלי, אישה מבריקה ומרשימה, כרעה תחת עול הטיפול בו ומתה ממנת יתר של ויסקי וגלולות שינה ב־ 1969 .

בנו של צ'סטר הנפורד הוא סבי מצד אמי. הוא בן תשעים ושלוש כיום, איש אשכולות, ולמראית עין אדם בטוח בעצמו. אבל הוא נוטה לדאגנות, וחלק נכבד מחייו נכנע לאוסף של טקסים האופייניים להפרעה טורדנית־ כפייתית, המסווגת רשמית כסוג של הפרעת חרדה. לדוגמה, הוא יֵצא מבניין אך ורק מהדלת שממנה נכנס, אמונה תפלה שהצריכה לעתים תמרונים לוגיסטיים סבוכים. אמא שלי, מצדה, היא אישה לחוצה מאוד ודאגנית כרונית, וסובלת מרבות מהפוביות והנוירוזות שמהן אני סובל.

היא נמנעת בנחישות מגבהים )מעליות זכוכית, רכבל(, מדיבור לפני קהל ומנטילת סיכונים כמעט מכל סוג. כמוני היא פוחדת פחד חולני מהקאה. בצעירותה היא סבלה מהתקפי חרדה תכופים וחמורים. כשהיא בחרדת שיא (או כך טוען אבא שלי, בעלה לשעבר), פחדיה גובלים בפרנויה: כשהיא היתה בהיריון איתי, אבי אומר, היא היתה משוכנעת שרוצח סדרתי בפולקסווגן צהובה צופה על הדירה שלנו.

אחותי היחידה, הצעירה ממני, נאבקת בחרדה שונה משלי אך חזקה לא פחות. גם היא טופלה בסלקסה - וכן בפרוזק ובוֶולבּוּטרין, נַרדיל, נוירונטין ובּוּספּאר. אף אחת מהתרופות לא הועילה לה, וכיום היא ככל הנראה אחת מהמבוגרים היחידים במשפחה מצד אמי שאינם משתמשים בתרופות פסיכיאטריות. (עוד קרובים מצד אמי משתמשים בתרופות נוגדות דיכאון ונוגדות חרדה ברציפות במשך שנים רבות.)

על פי ההוכחות מארבעת הדורות הללו בלבד מצד אמי )ויש גם שלל הפרעות פסיכופתולוגיות נפרדות מצד אבי, שנהג לשתות עד אובדן הכרה חמישה ערבים מכל שבעה במשך חלק נכבד מילדותי המאוחרת(, סביר אפוא להסיק שיש לי נטייה תורשתית לחרדה ולדיכאון.

ואולם העובדות הללו כשלעצמן אינן מאשרות נטייה מוקדמת. האם לא ייתכן שהנחלת החרדה מדור לדור בצד של אמי אינה קשורה כלל לתורשה אלא דווקא לסביבה? בשנות העשרים של המאה שעברה מת ילדם של הסבא־רבא והסבתא־רבתא שלי מזיהום. הם קיבלו את זה קשה מאוד. אולי הטראומה הזאת לצד נפילתם של סטודנטים רבים של הסבא־ רבא שלי במלחמת העולם השנייה סדקו משהו במבנה הנפשי שלו.

סבי היה תלמיד בבית ספר יסודי בעת מותו של אחיו, והוא זוכר שישב ליד הארון הקטן במכונית הלוויות בדרך לבית הקברות. אולי אמי, בתורה, רכשה את חרדותיה מהצפייה באמונות התפלות ובמנהגים הטורדניים של אביה ובייסורים הרגשיים של סבה (ועוד לא הזכרתי את הטיפול החרדתי של אמה הדאגנית הכרונית).

המונח הפסיכולוגי המתאים הוא חיקוי של "מודל". וייתכן שאני, שראיתי את הפוביות של אמי, אימצתי לי אותן. אמנם יש הוכחות למכביר שפוביות מסוימות - בעיקר אלה שמבוססות על פחדים והיו יכולות להיות הסתגלותיות במצב הטבע - כמו פוביות מגבהים, נחשים ומכרסמים - עוברות בתורשה או "משתמרות באבולוציה". אך האם לא סביר להסיק באותה המידה, אם לא יותר, שלמדתי לפחוד מכך שראיתי את פחדיה של אמי?

או שאי־השקט הכללי שאפיין את הסביבה הפסיכולוגית שלי בילדותי - התזזיתיות החרדה והמתמדת של אמי, ההיעדרות האלכוהולית של אבי, האנדרלמוסיה האומללה של נישואיהם שעתידים להסתיים בגירושים - הולידו אצלי אי־שקט נפשי בהתאם? או שהפרנויה והפאניקה של אמי בתקופת ההיריון איתי הולידה סער ופרץ הורמונלי כזה ברחם, עד כי נגזר עלי להיוולד עם עצבים רגישים? המחקרים מלמדים שאמהות שסובלות מלחצים בתקופת ההיריון נוטות ללדת ילדים חרדים.

הפילוסוף הפוליטי תומס הובס נולד קודם זמנו, כשאמו, שהיתה מבוהלת מהידיעה שהארמדה הספרדית מתקדמת לעבר חופי אנגליה, נתקפה בצירים מוקדמים באפריל 1588 . "אני והפחד נולדנו תאומים", כתב הובס. הוא ייחס את מזגו החרד לעובדה שאמו הקדימה ללדת אותו כתוצאה מהפחד.

אפשר שהשקפתו של הובס, שמדינה חזקה מחויבת להגן על אזרחיה מפני האלימות והסבל שהם מטבעם גורמים זה לזה )אמרתו הידועה היא שהחיים הם רעים, אכזריים וקצרים(, הושתתה על מזגו החרד שהוטבע בו עוד ברחם בשל הורמוני הדחק שהפרישה אמו.

האם ייתכן ששורשי החרדה שלי עמוקים ורחבים יותר מניסיון חיי ומהגנים שירשתי - ונעוצים בהיסטוריה ובתרבות? הוריו של אבי היו יהודים שברחו מהנאצים בשנות השלושים. אמו של אבי נעשתה אנטישמית בוטה - היא התכחשה ליהדותה שמא ביום מן הימים תהיה קורבן לרדיפות בגינה.

אחותי הצעירה ואני חונכנו על ברכי הכנסייה האפיסקופלית, והרקע היהודי שלנו הוסתר מפנינו עד שלמדתי באוניברסיטה. אבי, מצדו, גילה כל חייו עניין עמוק במלחמת העולם השנייה, ובעיקר בנאצים; הוא צפה בסדרת הטלוויזיה "עולם במלחמה" פעם אחר פעם.

בזיכרוני, התוכנית הזאת, והמוזיקה האדירה שליוותה בה את כניסת הנאצים לפריז, היא הפסקול של ילדותי המוקדמת. ליהודים למודי הרדיפות היו אלפי שנות ניסיון עם סיבות לפחוד - דבר שמסביר אולי למה חלק מהמחקרים מראים שגברים יהודים סובלים מדיכאון ומחרדה בשכיחות גבוהה יותר מגברים מקבוצות אתניות אחרות.

המורשת התרבותית של אמי, לעומת זאת, היא WASP ברובה המכריע; היא צאצאית גאה של ה"מייפלאואר", שעד לאחרונה האמינה אמונה שלמה בתפיסה שחובה לדכא כל רגש וכל בעיה משפחתית.

וזה אני: תערובת של פתולוגיה ואספית ויהודית - יהודי נוירוטי ונוטה למלודרמטיות דחוק בתוך ואספ נוירוטי ומדחיק. מה הפלא שאני חרד? אני מין וודי אלן לכוד בתוך ז'אן קלווין.

ואולי החרדה שלי למרות הכול "נורמלית" - תגובה טבעית לתקופה שאנחנו חיים בה? כשהייתי בחטיבת ביניים הוקרן בטלוויזיה הארצית הסרט "היום שאחרי" על תוצאותיה הדיסטופיות של מתקפה גרעינית. כנער בגיל ההתבגרות היו לי חלומות קבועים שהסתיימו בטיל החולף בשמים.

האם החלומות האלה מוכיחים חרדה פסיכופתולוגית, או תגובה סבירה למצב כפי שתפסתי אותו - שהיה בסופו של דבר אותו המצב שהעסיק מומחים למדיניות ביטחונית במרוצת כל שנות השמונים? המלחמה הקרה כבר הסתיימה מזמן כמובן - אבל היא התחלפה בטרור של חטיפת מטוסים, פצצות מלוכלכות, טרוריסטים מתאבדים עם פצצות בתחתונים, התקפות כימיות ואנתרקס, נוסף על סארס, שפעת החזירים, שחפת עמידה לתרופות, אפוקליפסה כתוצאה מההתחממות הגלובלית והלחצים התמידיים של מיתון כלכלי עולמי ושל תהפוכות בלתי פוסקות בכלכלה העולמית.

עד כמה שאפשר למדוד דברים כאלה, תקופות של תמורות חברתיות מולידות זינוק עצום בחרדה בקרב האוכלוסייה. בעידן הפוסט־תעשייתי שלנו המאופיין באי־ודאות כלכלית, בהתפוררות של מבנים חברתיים, ובשינוי בלתי פוסק בתפקידים מקצועיים ומגדריים - האם אין החרדה נורמלית ואפילו מוכיחה הסתגלות?

ברמה מסוימת, כן, ודאי - כי במובן מסוים, מידה הגיונית של חרדה מעידה תמיד, או כמעט תמיד, על הסתגלות. על פי צ'רלס דרווין (שסבל בעצמו מאגורפוביה משתקת, שריתקה אותו לביתו במשך כמה שנים אחרי ההפלגה ב"בּיגל"), מינים ש"פוחדים בצדק" מגדילים את סיכוייהם לשרוד. אנחנו החרדים נוטים פחות להרחיק את עצמנו ממאגר הגנים שלנו - למשל בהשתובבות בראש צוקים או בבחירה להיות טייס קרבי.

מחקר רב השפעה שערכו לפני מאה שנים שני פסיכולוגים מהרווארד, רוברט מ' יֶרְקְס (Yerkes) וג'ון דילינגהֶם דוֹדסוֹן (Dodson), הראה שרמות מתונות של חרדה משפרות הישגים אצל בני אדם ובעלי חיים: חרדה רבה מדי פגעה כמובן בהישגים, אך כך גם חרדה מעטה מדי.

בשנות החמישים, כשהחל בבת אחת שימוש המוני בתרופות נוגדות חרדה, התריעו חלק מהפסיכיאטרים מפני הסכנות הצפויות לחברה שחסרה מידה מספקת של דאגה. "אנחנו עלולים לפתח גזע של בני אדם שיהיה רכרוכי בלי הצדקה, דבר שלא יועיל לעתידנו", כתב אחד מהם.

פסיכיאטר אחר טען כי "ואן גוך, אייזק ניוטון: מרבית הגאונים והיוצרים הדגולים לא היו רגועים. הם היו אנשים מתוחים, אנוכיים בשאפתנותם ואכולי חרדות שנדחפו בכוח פנימי בלתי נלאה".

האם השתקת גאונות כזאת היא המחיר שתיאלץ החברה לשלם תמורת הפחתה קיצונית בחרדה על ידי אמצעים תרופתיים או אחרים? והאם המחיר ישתלם?

"בלי חרדה אי־אפשר להשיג כמעט כלום," אומר דייוויד בארלו ,(Barlow) מייסדו ומנהלו בדימוס של המרכז לחרדה ולהפרעות נלוות באוניברסיטה של בוסטון.

"ההישגים של ספורטאים, בדרנים, מנהלים, אמנים וסטודנטים ייפגעו, היצירתיות תפחת; אולי לא יזרעו את האדמה. וכולנו נגיע לאותו מצב אידיאלי שאנחנו נכספים אליו כבר מזמן בחברה מהירת הקצב שלנו - דהיינו, חיינו יעברו עלינו באפס מעשה בצל עץ. המצב הזה יהיה קטלני למין האנושי כמו מלחמה גרעינית."

[...]

ספרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

הירשמו חינם למועדון הספרים של מטר ותקבלו עדכונים על ספרים חדשים, מבצעים ועוד.

בלחיצה על הרשמה אני מסכים לקבל מידע שיווקי, מבצעים והטבות באמצעות דוא"ל ו/או הודעות SMS ומסכים לתנאי השימוש

Powered by Blacknet.co.il