אוסף אמרות שנונות ומעוררות השראה מאת איש העסקים הנערץ בעולם,
החושף את סודות ההצלחה שלו
כמו אמרותיו של הפילוסוף הסיני לאו-טסו, חוכמתו של וורן באפט היא פשוטה להבנה, אך מניבה תוצאות רבות עוצמה. בספר כה אמר וורן באפט ליקטו המחברים את האמרות החכמות, השנונות והידועות ביותר של וורן באפט, מתוך כוונה לחשוף את הפילוסופיה ואת אסטרטגיות ההשקעה שהפכו את וורן באפט ואת בעלי המניות של ברקשייר האת'אוויי לעשירים כל-כך.
להישגיו של וורן באפט בתחום ההשקעות אין אח ורע. הצלחתו היא תוצאה של עבודה קשה, יושרה והתכונה החמקמקה מכולן: היגיון בריא. הציטטות בספר הזה מביאות לידי ביטוי את האסטרטגיות המעשיות של באפט, ויספקו דוגמאות מועילות ומודלים לחיקוי לכל משקיע - גדול או קטן, וגם לאנשים שאינם משקיעים. הציטטות קובצו ממקורות מגוונים, לרבות שיחות פרטיות, דוחות לבעלי מניות, כתבות דיוקן וראיונות. המחברים צירפו הסברים קצרים לכל אחת מהציטטות, ובמידת האפשר הם מדגימים את העקרונות שמאחוריהן בעזרת דוגמאות מעסקיו של באפט עצמו.
כפי שוורן אומר:
"כדאי לכם להשקיע בעסק שאפילו טיפש יכול לנהל,
כי יבוא יום וטיפש באמת ינהל אותו."
"אם יש לך די מידע פנים ומיליון דולר, תוכל להתרושש בתוך שנה."
"למרות כל הכישרון וכל המאמצים, יש דברים שפשוט דורשים זמן: אי-אפשר להוליד ילד בתוך חודש באמצעות הכנסת תשע נשים להריון."
"השיטה שלנו פשוטה מאוד. אנחנו מנסים לרכוש עסקים שהבסיס הכלכלי שלהם טוב עד מצוין, שמנוהלים בידי אנשים הגונים ומוכשרים, ולרכוש אותם במחירים הגיוניים. זה כל מה שאני מנסה לעשות."
"אם כדי להיות משקיע גדול היה צורך בחשבון או באלגברה,
הייתי חייב לחזור לחלק עיתונים."
כה אמר וורן באפט הוא ספר מרתק, משעשע ומעורר מחשבה,
המציע תבונה כלכלית שכל אחד יכול לנצל.
"הספר הזה עתיד להיות 'הספר האדום הקטן' של עולם ההשקעות - ספר שמשקיעים ומנהלים יחזרו אליו שוב ושוב. דייוויד קלארק ומרי באפט הצליחו שוב להביא לקוראים את לבו של וורן באפט, את נשמתו ואת האתוס שלו - והעניקו לנו אסטרטגיות מעשיות ובנות קיימא שנוכל לנצל כדי לשפר את ביצועינו הכלכליים.
- טימותי ויק, מנהל תיקים בכיר, סאניבל קפטיבה טראסט קומפני,
ומחבר הספר כיצד תבחרו מניות כמו וורן באפט.
דרכו של וורן באפט
כדור השלג - וורן באפט, הביוגרפיה המרתקת של המשקיע האגדי
מרי באפט, שהיתה נשואה לפיטר, בנו של וורן במשך שתים-עשרה שנים, היא כותבת ומרצה בנושאי השקעות, וחיברה שלושה ספרים על סודות ההשקעה של וורן באפט.
דייוויד קלארק - ידיד של משפחת באפט זה שנים רבות, הוא מנהל תיקים, עורך דין ומרצה בנושא באפטולוגיה.
מרי ודייוויד כתבו ביחד את הספרים:
Buffettology,
The New Buffettology,
The Buffettology Workbook.
1
"הכלל הראשון: לעולם אל תפסיד כסף.
הכלל השני: לעולם אל תשכח את הכלל הראשון."
הסוד הגדול להתעשרות הוא שצריך לגרום לכסף שלכם להצטבר ולעבוד בשבילכם, וככל שהסכום ההתחלתי שלכם יהיה גבוה יותר כך תרוויחו יותר. לדוגמה: 100,000 דולר הצוברים ריבית דריבית בשיעור של 15 אחוז במשך עשרים שנה יצטברו לסכום של 1,636,653 דולר בשנה העשרים, והרווח שלכם יהיה בסך 1,536,653 דולר. אבל נניח שהפסדתם 90,000 דולר מההון ההתחלתי שלכם עוד לפני שהתחלתם, כך שנותרו לכם רק 10,000 דולר להשקעה. ערך ההשקעה שלכם יעלה רק ל-163,665 דולר בשנה העשרים, והרווח יהיה רק 153,665 דולר. זהו סכום קטן בהרבה. ככל שההפסד שלכם גבוה יותר, כך גדלה ההשפעה שלו על יכולתכם להרוויח בעתיד. זהו כלל שוורן לא שכח מעולם. זו גם הסיבה שהוא המשיך לנהוג בחיפושית ישנה הרבה אחרי שהפך למולטי מיליונר.
2
"את ההשקעה הראשונה שלי עשיתי בגיל אחת-עשרה.
עד אז בזבזתי את חיי."
חשוב שאדם ימצא את ייעודו בחיים בשלב מוקדם, ובתחום ההשקעות מציאת הייעוד בשלב מוקדם פותחת אפשרויות מופלאות לצבירת הון באמצעות ריבית. הזמן המתאים להמר איננו בגיל צעיר, כאשר יש לפניכם תקופה ארוכה ליהנות מפירותיהן של החלטות נבונות.
המניה שוורן קנה בגיל אחת-עשרה היתה מניה בחברת נפט ששמה City Services. הוא קנה שלוש מניות תמורת 38 דולר, ומיד חזה בצלילת ערכן ל-27 דולר. הוא החזיק במניות ולאחר שהתאוששו מכר אותן ב-40 דולר למניה. זמן קצר לאחר מכן זינק מחיר המניה ל-200 דולר, והוא למד את הלקח הראשון שלו בעולם ההשקעות - סבלנות. דברים טובים קורים למי שמחכה - אם בחרתם במניה הנכונה.
3
"לעולם אל תחששו לדרוש יותר מדי כשאתם מוכרים או
להציע פחות מדי כשאתם קונים."
וורן מבין שאנשים חוששים ממבוכה אם ידרשו מחיר גבוה מדי כאשר הם מוכרים או יציעו מחיר נמוך מדי כאשר הם קונים. אף אחד לא רוצה שיחשבו שהוא חמדן או קמצן. אבל אם נאמר דברים כהווייתם, בעולם העסקים המחיר שאתם משיגים במכירה והמחיר שתשלמו בקנייה יקבעו האם תרוויחו כסף או תפסידו אותו, וישפיעו על העושר שלכם בסופו של דבר. לאחר שיתחיל משא ומתן תוכלו להוריד את מחיר המכירה או להעלות את מחיר הקנייה. אבל היפוכו של דבר איננו אפשרי.
וורן נטש עסקות רבות משום שלא עמדו בדרישות המחיר שלו. הדוגמה המפורסמת ביותר אולי היתה עסקת רכישת איי-בי-סי (ABC) בידי חברת קפיטל סיטיז
(Capital Cities). וורן רצה לקבל תמורת כספו נתח גדול יותר מהחברה מכפי שקפיטל סיטיז היתה מוכנה להציע - ולכן הוא ויתר על העסקה. למחרת היום התקפלה קפיטל סיטיז ונתנה לוורן את העסקה שרצה. אם תבקשו - ייתכן שתקבלו, אבל אם לא תבקשו...
4
"אי אפשר לעשות עסק טוב עם אדם רע."
אדם רע הוא אדם רע, ואדם רע לעולם לא יניב עסקה טובה. העולם מלא אנשים טובים והגונים, וניהול עסקים עם האנשים הרעים הוא טיפשות גמורה. אם אתם שואלים את עצמכם את השאלה "האם אני מאמין לאדם הזה?" עליכם לעזוב את שולחן הדיונים מיד ולחפש חברה הגונה יותר שאיתה תעבדו. לא כדאי לתהות האם המצנח שלכם ייפתח או לא לפני קפיצה ממטוס, ולא כדאי לתהות באשר ליושרה של האדם שאיתו אתם עומדים לקפוץ לתוך מיזם עסקי. אם אינכם סומכים עליו עכשיו, לא תוכלו לסמוך עליו אחר כך - אז למה לסמוך עליו בכלל?
וורן למד את הלקח הזה כאשר ישב במועצת המנהלים של חברת ההשקעות סלומון ברדרז (Salomon Brothers). בנקאי ההשקעות של סלומון המשיכו, בניגוד לדעתו של וורן, לעשות עסקים עם איל התקשורת רוברט מקסוול, שמצבו הפיננסי היה כה תזזיתי עד שהוא זכה לכינוי "צ'כי בלי כיסוי". לאחר מותו בטרם עת של מקסוול, סלומון נקלעה למערבולת בניסיון לקבל בחזרה את כספי השקעתה.
הכלל הוא פשוט: אנשים ישרים עומדים לרוב בדיבורם; אנשים לא ישרים, לרוב אינם עומדים בדיבורם. כדאי לא לבלבל ביניהם.
5
"בעלי ההון הגדולים בארץ הזו לא השיגו את ההון הזה
בעזרת תיק מגוון ובו חמישים חברות. ההון הגדול באמת
נבנה בידי מישהו שזיהה עסק מעולה אחד."
אם תבדקו מדגם מייצג של המשפחות העשירות ביותר באמריקה, תגלו שכמעט כולן עשו את הונן בזכות עסק יוצא דופן אחד. משפחת הרסט עשתה את הונה בעסקי ההוצאה לאור, משפחת וולטון בעסקי הקמעונאות, משפחת ריגלי התעשרה מגומי לעיסה, משפחת מארס מממתקים, משפחת גייטס מתוכנה ומשפחות קורס
(Coors) ובוש (Busch) עשו את הונן בעסקי הבירה. הרשימה היא כמעט אינסופית, וכמעט תמיד כאשר סטו המשפחות האלה מהעסק שהעשיר אותן כל כך, הן הפסידו כסף - כמו שקרה כשקוקה קולה נכנסה לעסקי הקולנוע.
המפתח להצלחתו של וורן היה בכך שהוא הצליח לזהות בדיוק מהם המאפיינים הכלכליים של עסקים מופלאים - עסק שיש לו יתרון תחרותי בר קיימא ואשר חרוט בתודעתו של הצרכן. כאשר האמריקנים חושבים על מסטיקים, הם חושבים על ריגלי. כאשר הם חושבים על חנויות ענק זולות, הם חושבים על וול מארט. כאשר הם חושבים על בירה קרה, הם חושבים על קורס או באדווייזר. עמדת הובלה זו יוצרת עבורם עוצמה כלכלית. וורן גילה שקוצר הראייה של הבורסה נוטה לעתים להעריך בחסר את העסקים המופלאים האלה, וכאשר זה קורה הוא ניגש לשולחן וקונה מניות רבות ככל האפשר שלהם. החברה בבעלותו של וורן - ברקשייר האתאוויי
(Berkshire Hathaway) - היא אוסף של כמה מהעסקים הטובים ביותר באמריקה. כולם רווחיים להפליא והם נרכשו כאשר וול סטריט התעלם מהם.
6
"אי אפשר להתחרט אחרי שחתמתם על חוזה, אז כדאי
לעשות את כל השיקולים לפני החתימה."
וורן גילה שאחרי החתימה, העסקה הושלמה. אי אפשר לחזור לאחור ולשקול האם העסקה טובה או רעה. לכן כדאי להשקיע מחשבה לפני החתימה. קל יותר להמליץ על כך מאשר לבצע זאת בפועל, שכן כאשר מניחים את החוזה מתחת לאפכם, לעתים קרובות ההיגיון הבריא מתעופף ונעלם בשם הרצון לסגור את העסקה. לפני חתימה על חוזה, חשבו על כל הדברים שעלולים להשתבש - כי לעתים קרובות הם אכן משתבשים. דרך הכוונות הטובות רצופה בבעיות שניתן היה לצפות מראש. אם תקדישו מחשבה מעמיקה לפני החתימה, תחסכו לעצמכם מחשבה מעמיקה על כל הצרות שהתחייבתם לשאת בהן.
וורן שכח לכלול סעיף אי-תחרות בחוזה שחתם עם רוז בלומקין בת השמונים ותשע כאשר קנה ממנה את נברסקה פרניצ'ר מארט (Nebraska Furniture Mart), שמרכזה באומהה. שנים אחדות לאחר מכן, רוז ב' התרגזה על הדרך שבה התנהלה החנות. היא עזבה והקימה חנות חדשה מול החנות הוותיקה - וגנבה לקוחות רבים. לאחר שנים אחדות שבהן סבל מהתחרות הקשוחה, וורן נכנע והסכים לקנות את החנות החדשה שלה תמורת 5 מיליון דולר טבין ותקילין. בפעם השנייה הוא דרש שהיא תחתום על סעיף אי-תחרות, והוא עשה בשכל כי היא המשיכה לעבוד בחנות עד גיל 103.
7
"קל יותר להימנע מצרות מאשר להיחלץ מהן."
קל הרבה יותר להתגבר על הפיתוי לעבור על החוק כדי להרוויח כסף קל מאשר להתמודד עם התוצאות לאחר שנתפסים. כדי לא להסתבך, צריך לעשות את הדבר הנכון בזמן הנכון. כדי להיחלץ מתסבוכת, תזדקקו להרבה כסף ולהרבה עזרה משפטית ממומחים; ואפילו אז, ייתכן שהעניין יסתיים בעונש מאסר משמעותי.
הלקח הזה הובהר היטב כאשר וורן כמעט הפסיד את כל השקעתו בסך 700 אלף דולר בבית ההשקעות האחים סלומון מוול סטריט. הבנק המרכזי של ארצות הברית היה קרוב מאוד לסגירת החברה כולה בשל מסחר לא חוקי באיגרות חוב - פעולה שבוצעה על ידי ברוקר שניסה להרוויח כסף מהיר. מה נדרש כדי להיחלץ מהצרה? כמה מהברוקרים הבכירים בחברה איבדו את ¬עבודתם, וכמותם גם יו"ר החברה והמנכ"ל, ועוד מיליוני דולרים ששולמו לעורכי הדין, ששולמו כקנסות, שהוצאו על התמודדות עם תביעות משפטיות ושאבדו יחד עם לקוחות שנטשו. היה קל ורווחי הרבה יותר להימנע מצרות מלכתחילה.
8
"צריך להשקיע כמו שהקתולים מתחתנים: לכל החיים"
וורן יודע שכאשר בוחנים החלטה להשקעה כאילו לא ניתן יהיה לבטל אותה בעתיד, מטבע הדברים לומדים את החומר טוב יותר לפני שמתחייבים. הרי לא הייתם מתחתנים בלי לבצע תחקיר (כלומר, לצאת לדייטים) ולהתייעץ עם מומחים (כלומר, החברים בפאב) ובלי להשקיע מחשבה בעניין, נכון? כך גם לגבי השקעות: אסור לזנק להשקעה בלי לדעת הרבה על החברה ובלי לוודא שאתם מבינים אותה. אבל הכסף הגדול נמצא בשלב "החיים". תחשבו על זה: בשנת 1973 השקיע וורן 11 מיליון דולר בוושינגטון פוסט, והוא עדיין נשוי להשקעה הזו היום. במשך שלושים ושלוש השנים, ולמעלה מכך, שבהן הוא קשור לחברה, גדל שוויה עד ל-1.5 מיליארד דולר. ההתמדה נושאת בחובה גמול אלוהי, בתנאי שבחרתם, כמובן, את הבחירה הנכונה מלכתחילה.
9
"וול סטריט הוא המקום היחיד בעולם שבו אנשים
שנוסעים ברולס רויס מקבלים עצות מאלה שנוסעים
ברכבת התחתית."
וורן תמה תמיד על כך שאנשי עסקים מצליחים ואינטליגנטים, שהקדישו את חייהם לצבירת הון בלתי מבוטל, מקבלים עצות להשקעה מיועצי השקעות שאין להם כסף לממש את המלצותיהם שלהם. ואם ההמלצות שלהם כל כך מוצלחות, למה הם אינם מתעשרים? אולי משום שהם לא מתעשרים מההמלצות שלהם אלא מהעמלה שהם גובים מכם? כדאי להיזהר מאנשים שזקוקים לכסף שלכם כדי להעשיר אתכם, בייחוד מאלה שככל שהם מוכרים לכם יותר הם מרוויחים יותר. ברוב המקרים, הם רוצים להשתמש בכסף שלכם כדי להתעשר בעצמם. ואם הם יפסידו את הכסף שלכם? במקרה כזה הם פשוט ילכו לחפש מישהו אחר למכור לו עצות.
וורן כל כך בטוח שהנאמנות של וול סטריט איננה נתונה ללקוחות, עד שהוא מסרב אפילו לעיין בתחזיות העסקיות שמפיצים האנליסטים. זאת משום שהוא סבור שהתחזיות האלה, בלי שום קשר לטיבו של העסק, הן תמיד ורודות מדי.
10
"האושר לא מביא כסף."
וורן לא מתבלבל בין עושר לאושר. מדובר באדם שעדיין מסתובב עם אותם חברים מאז התיכון ושגר עדיין באותה השכונה שבה גדל. הכסף לא שינה את מהותו הבסיסית. כאשר התבקש וורן להגדיר הצלחה בפגישה עם תלמידי קולג', הוא אמר שבעיניו הצלחה היא להיות נאהב על ידי האנשים שרצית שיאהבו אותך. גם האדם העשיר ביותר בעולם, ללא אהבתם של בני משפחתו וידידיו הוא העני ביותר.
11
"לרכוש מוניטין נדרשות עשרים שנה, להרוס אותו -
חמש דקות. אם תחשבו על זה, תתנהגו אחרת."
מעשה שטות אחד והסיקור השלילי שנלווה אליו יכולים להרוס ברגע מוניטין שנבנה במשך שנים. כדאי לא לעשות משהו שברור לכם שאסור לעשות. אם תיתפסו, המחיר שתשלמו עלול להיות יותר מכפי שתוכלו להרשות לעצמכם לשלם. זהו מסר שוורן לחש לאוזני ילדיו מאז שהיו פעוטות.
כאשר זעזעה שערוריית החשבונאות את ענקית הביטוח AIG, אמר באפט למנהלים שלו: "החקירה הנוכחית בענף הביטוח מדגישה את חשיבות המסר שאני מחדד לכם בתזכיר הדו-שנתי שלי: ברקשייר יכולה להפסיד כסף, אפילו הרבה כסף; היא לא יכולה להרשות לעצמה לאבד את המוניטין, אפילו לא קמצוץ ממנו... ולטווח הארוך יהיה לנו המוניטין שאנחנו ראויים לו. יש מספיק כסף שאפשר להרוויח במרכז, לא צריך לשחק בשוליים."
וול סטריט מלא בענקים שהניחו לתאוות בצע לפגום בשיקול דעתם, ונפלו. הם לא נהגו על פי העצה הזו.
12
"השוק - כמו אלוהים - עוזר לאלה שעוזרים לעצמם.
אבל בניגוד לאלוהים, השוק לא סולח לאלה
שאין להם מושג מה הם עושים."
הבורסה נועדה להעשיר אתכם אם אתם יודעים מה אתם עושים. אבל אם אינכם יודעים, היא לא תרחם עליכם ותרושש אתכם לגמרי. בערות מעורבת בתאוות בצע היא החומר שממנו עשויים אסונות פיננסיים. בשנת 1969, כשהבורסה היתה בשיא הגאות של שנות השישים, וורן חשב שמחיריהן של המניות מנופחים כל כך עד שהפסיק להשקיע בבורסה בכלל.
בשנים 1974-1973, מגמת השוק התהפכה לגמרי והמניות נסחרו במחירי מציאה. וורן קנה אותן בתאווה שהוגדרה על ידו ככזו של "גבר רעב למין, שנזרק לתוך הרמון מלא נשים יפות." הרבה מאותן יפהפיות סייעו להפוך אותו למיליארדר. אשר למשקיעים שנשארו בבורסה אחרי שוורן נטש אותה ב-1969, רבים מהם איבדו את המכנסיים במפולת של 73׳-74׳ ולא הצליחו להתאושש. כדי לקנות מניות צריך כסף. חשוב מאוד לדעת מה אתם עושים.
13
"אל תנסו לזנק מעל מכשולים של שני מטרים;
אני מחפש מכשול בגובה עשרים סנטימטר, ומדלג מעליו."
וורן אינו מכוון גבוה מדי. הוא לא מנסה להשיג ניצחון מוחץ בכל ניסיון. הוא מחכה להזדמנות המושלמת ומעדיף הצלחות בטוחות: חברות עם מוצרים שלא דורשים שינוי; עסקים שהוא יודע שלא ייעלמו בעוד עשרים שנה; שנמכרים במחיר שפוי ביחס לשוויים. למזלו של וורן, הבורסה המתמקדת בטווח הקצר של שערי המניות מתעלמת לעתים מניתוח כלכלי ארוך טווח של העסק - מה שגורם לכך שמחיר המניה בבורסה איננו משקף את שוויו של עסק מעולה. וורן מקפיד על פשטות ומשאיר לחבר'ה מוול סטריט לעסוק בניבוי עתידות ובאסטרטגיות השקעה מורכבות.
במפולת המניות של 1973-4 ניתן היה לרכוש מניות של אוגילבי אנד מאת'ר
(Ogilvy & Mather), אחד ממשרדי הפרסום החזקים בעולם, במחיר של 4 דולרים למניה עם רווח למניה של 0.76 דולר. כלומר - מכפיל מחיר / רווח של 5. וורן קנה המון מניות במהלך המשבר ומכר אותן שנים רבות לאחר מכן בשיעור תשואה שנתי של יותר מ-20 אחוז. יש השקעות שהן כל כך פשוטות.
14
"קשה להרגיש את שלשלאות ההרגל עד שהן
כבדות מכדי שניתן יהיה לנתק אותן."
וורן מצטט את הפילוסוף האנגלי ברטרנד ראסל, שמילותיו מתארות יפה כל כך את טבעם של הרגלים עסקיים רבים, אשר קשה להבחין בהם עד שמאוחר מדי. דוגמאות לכך ניתן למצוא, למשל, בקיצוץ הוצאות כאשר העסק כבר נתון בקשיים - קיצוץ שצריך היה להיעשות הרבה לפני שהצרות נראו באופק. עסק הכורע תחת נטל ההוצאות המיותרות כאשר המצב שפיר הוא העסק שיקרוס כאשר המצב יתדרדר. הנטייה להונאה עצמית מעידה גם על ההנהלה שהניחה להוצאות העסק לתפוח כל כך מלכתחילה. חשוב מאוד לבדוק בכנות לאן מוליכים אתכם ההרגלים עוד לפני שתגיעו לשם. אם אינכם אוהבים את הכיוון המסתמן, כדאי לשנות כיוון עוד לפני שתמצאו את הספינה שלכם שוקעת בים של צרות.
זה מה שקרה לוורן כאשר ניסה את אסטרטגיית ההשקעה המבוססת על משנתו של בנג'מין גרהאם, הגורסת רכישת מניות הנמכרות מתחת לשווי החשבונאי של החברה, בהתעלם משוויה הכלכלי ארוך הטווח של החברה. וורן הצליח יפה בשיטה זו בשנות החמישים והשישים של המאה העשרים, אבל הוא המשיך בגישה זו עוד הרבה לאחר שהיא הפסיקה לעבוד - שלשלאות ההרגל היו קלות מכדי שירגיש בהן. כאשר התעורר בסוף שנות השבעים וגילה ששיטת גרהאם כבר לא עובדת, הוא החליף אסטרטגיה ועבר לרכוש עסקים מעולים במחירים סבירים ולהחזיק בהם לתקופות ארוכות - ובכך הניח לעסקים להעלות את ערכם. האסטרטגיה הישנה הכניסה לו מיליונים, אבל החדשה הכניסה לו מיליארדים.
15
"נישואין עבור כסף הם רעיון גרוע בכל מצב,
אבל זהו טירוף ממש כשאתם כבר עשירים."
אדם חכם יודע שכאשר מתחתנים בשביל כסף, עובדים קשה עבור כל גרוש. כך שאם אתם כבר עשירים, למה לכם לעבוד כל כך קשה? קל יותר להתחתן מאהבה ולהרוויח את הכסף אחר כך. כך נהג וורן עם אשתו סוזי. הם מצאו אהבה ואז יצאו להרוויח הון. חוץ מזה, זוג שמרוויח יחד הון הוא בדרך כלל זוג שנשאר ביחד. ואם הם ייפרדו, לפחות יהיה להם המון כסף שאפשר לריב עליו. (וורן לא מתייחס כלל לחוכמת הגירושין.)
16
לא חייבים לעשות דברים מופלאים
כדי להגיע לתוצאות מופלאות."
כמשקיע, אין צורך לנסות להתעשר בן לילה כדי להתעשר. וורן מכוון לתשואה שנתית של 20 אחוז, לא של 200 אחוז. אם תשקיעו 100,000 דולר למשך עשרים שנה בשיעור תשואה שנתי של 20 אחוז, תקבלו 3.8 מיליון דולר; אם תשמרו על ההשקעה במשך שלושים שנה, תקבלו 23.7 מיליון. הניצחון טמון בהתמדה - לא ב"זבנג וגמרנו". העולם מתאמץ להגיע לתשואה שנתית של 100 אחוז ובדרך נעשות טעויות רבות בנוגע להשקעות עסקיות לטווח ארוך, שמאפשרות להגיע בקלות לתשואה שנתית של 20 אחוז.
בלחיצה על הרשמה אני מסכים לקבל מידע שיווקי, מבצעים והטבות באמצעות דוא"ל ו/או הודעות SMS ומסכים לתנאי השימוש