את התשובות לשאלות חשובות אלה, ולרבות אחרות, תוכלו למצוא בספר החדשני שלפניכם, אשר יעניק לכם תובנות פסיכולוגיות מעמיקות על מה ואיך אנחנו עושים באינטרנט, ולמה אנחנו עושים זאת כך ולא אחרת.
קראו את הספר ותבינו כיצד האינטרנט יוצר סביבה פסיכולוגית ייחודית המשפיעה במידה משמעותית על כל היבטי חיינו: האישיים והבינאישיים גם יחד. הקריאה בו גם תעניק לכם כלים לשליטה בחייכם ולשיפור האושר האישי שלכם.
פרופ' יאיר עמיחי-המבורגר, בעל תואר דוקטור בפסיכולוגיה מאוניברסיטת אוקספורד, הוא מחלוצי המחקר האינטרנטי-פסיכולוגי בעולם. הוא מכהן כראש המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט (CIP) בבית-הספר סמי עופר לתקשורת, במרכז הבינתחומי הרצליה.
עבודתו המחקרית רחבת ההיקף זכתה לציון לשבח מ-Academy of Management ומארגון הספריות האמריקאי. בשנת 2005 יצא לאור בעריכתו הספר The Social Net בהוצאת אוניברסיטת אוקספורד. ספרו השני, Technology and Psychological Well-being, יצא לאור בהוצאת אוניברסיטת קיימברידג' בשנת 2009. מהדורה מעודכנת ומורחבת של הספר The Social Net יצאה לאור ב-2012.
הקדמה
כמו הרבה המצאות טובות אחרות, גם רשת האינטרנט נולדה בטעות. רשת האינטרנט נולדה בשנות השישים של המאה העשרים, בתקופה שבה מעצמות העולם היו בשיאו של מרוץ החימוש. בהתאם לרוח התקופה ניסו חוקרי משרד ההגנה האמריקאי לפתח אמצעי תקשורת שיוכל להבטיח את הישרדות המידע במקרה של שואה גרעינית. החוקרים האמינו שפיזור המידע החשוב מנקודה אחת לרשת גדולה של מחשבים, יאפשר לו להמשיך להתקיים. זמן חלף, והרשת הצבאית התפתחה לרשת אקדמית, ומשם הדרך היתה קצרה להפיכתה לרשת האינטרנט שאנחנו מכירים היום.
חמישים שנה חלפו מאז יצא האינטרנט לדרכו, וכיום אין לנו שום אפשרות לדמיין את חיינו בלעדיו. אנחנו עושים כל דבר בעזרת האינטרנט, מבדיקת מזג האוויר בבוקר כדי לדעת איך להתלבש, דרך מענה על מיילים והזמנת כרטיסי טיסה ומלונות לחופשה ברומא, וכלה בהרחבת הידע שלנו בנושא אמנות אקספרסיבית. רבותַי, הכול ברשת. חיי החברה, הפנאי, הלימודים, העבודה — ה־כ־ו־ל.
בדומה לרוב החידושים הטכנולוגיים, המדיום החדש התקבל בחשדנות ובביקורתיות על ידי הקהל הרחב. ב־ 1998 ליוו חוקרים מאוניברסיטת קרנגי מלון בארצות הברית, בהובלת פרופסור רוברט קראוט, קבוצה של גולשי אינטרנט למשך שנה. החוקרים הגיעו למסקנה שהאינטרנט פוגע באדם בצורה קשה ביותר: הגלישה באינטרנט גורמת לדיכאון, לירידה בקשרים משפחתיים וחברתיים ולעוד שורה ארוכה של בעיות.
מאמרם של החוקרים פורסם בכתב העת של איגוד הפסיכולוגים האמריקאי והִכה גלים. בתגובה למאמר האקדמי נדבקה גם העיתונות בבהלה, וכותרות מפחידות החלו להתפרסם בנוגע למה שהאינטרנט עושה לחיינו ועוד יעשה להם: "האינטרנט המדכא", "הטכנולוגיה משפיעה לרעה על ילדינו", "קִדמה או קריסה?". באותה תקופה הפכו המילים "אינטרנט" ו"בדידות" למילים נרדפות כמעט, והמדיום החדש נתפס כאיום על החברה.
אני זוכר שכאשר קראתי את המאמר של קראוט ושותפיו, חשתי מוטרד. למרות הבימה היוקרתית ומעמדם הרם של החוקרים, היתה בי מחשבה שסירבה להרפות. לבסוף הבנתי מה הפריע לי: המחקר לא בחן כלל את מה שעושה האדם עם המדיום החדש שברשותו. החוקרים ראו את המשתמשים באינטרנט בצורה סטריאוטיפית, וכמו כל סטריאוטיפ )"כל הנשים רגשניות", "כל הצרפתים חסרי נימוס"(, היתה זו ראיית עולם דיכוטומית. החוקרים לא הבחינו בין הגולשים ולא שאלו את עצמם — מי הם אותם גולשים? מהי האישיות שלהם? האם הם חרדתיים? סקרנים? מאושרים? מה הביא אותם לגלוש באינטרנט — רצון לחברה? למידע?
מאמרם של קראוט ושותפיו בשנת 1998 , היה הגפרור שהצית מבחינתי הכול. בשנים הראשונות לקיומה של רשת האינטרנט כמעט שלא היתה התייחסות כלפיה מצד מדע הפסיכולוגיה, וההתייחסות המעטה היתה שלילית. האופן שבו התייחסו טובי החוקרים לאינטרנט אִתגר אותי לבחון את העניין בעצמי.
הרגשתי שהתשובה מורכבת יותר ממה שנראה על פני השטח, אבל לא ידעתי אם יש ממש בתחושה שלי והחלטתי לבדוק את הנושא. הרגשתי כמו האדם הראשון על הירח, דורך על אדמה שכף רגל אדם לא היתה בה מעולם, בוחן בריגוש תחום שאיננו קיים. האם באמת האינטרנט גורם לדיכאון? באותן שנים חשתי בודד במערכה.
ב־ 1999, בקוקטייל חגיגי של המחלקה לפסיכולוגיה, שבה עבדתי, ניגש אלי פרופסור לפסיכולוגיה, אחד מהמפורסמים יותר. הפרופסור גחן אלי באצילות, השניות עברו כמו נצח, ובמבט חמור סבר החל ללחוש בקול רם, כדי שכל הסובבים אותנו יוכלו לשמוע, "יאיר, מה לפסיכולוגיה ולאינטרנט?" מטון דבריו הבנתי שהיתה זו שאלה רטורית שלא נועדה לאפשר לי לתת תשובה אמיתית.
בנקודה זו הבנתי שהעניין שלי בחיבור שבין הפסיכולוגיה לאינטרנט היווה חציית גבול לא מדובר. הפרופסור ראה את עצמו כמי שמייצג את מדע הפסיכולוגיה, עולם המבקש להבין את נפש האדם, עולם תוכן הנבדל מהמדעים המדויקים, ומהמחשבים העוסקים בטכנולוגיה ובמכונות. והנה אני, יאיר, החוקר הצעיר והלא מנוסה, מנסה לחבר את הבלתי ניתן לחיבור. נדרשו לי כמה שניות להתאושש, ובסופן ניסיתי להסביר לפרופסור המכובד שהאינטרנט בנוי קודם כול מהאנשים שמשתמשים בו, וכל מקום שיש בו אנשים, יהיה רלוונטי למחקר פסיכולוגי, ואולם לא הצלחתי לשכנע אותו בכך.
המחקר הראשוני שביצעתי באותה תקופה בתחום הפסיכולוגיה של האינטרנט הביא אותי לשנות את כל מיקודי המקצועי ולהשקיע את כל כוחי מעתה ולהבא בהבנת השפעתו של האינטרנט על חיינו. תחום זה מרתק ומרגש אותי מהיום הראשון שהתחלתי לעסוק בו ועד היום הזה. מאז אותו מפגש עברו חמש־עשרה שנה שבהן התפרסמו אלפי מאמרים המהווים יחדיו תשובה מקיפה לשאלה "מה לפסיכולוגיה ולאינטרנט". אני משווה את חווייתי לחוויות של מגלי הארצות ושל חוקרי החלל. הייתי בר מזל שיחד עם קבוצת חוקרים קטנה, שגדלה והלכה עם השנים, בנינו תחום מדעי חדש ומלהיב.
היום, כראש המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט במרכז הבינתחומי בהרצליה, אני חש גאווה שהייתי חלק מבנייתו של תחום חדש וחשוב זה. אני מרגיש שהגיע הזמן לכתוב ספר תשובה מקיף שיסביר את הקשר שבין הפסיכולוגיה לאינטרנט. הספר ייפתח בתיאור תרומתו של זיגמונד פרויד, אבי הפסיכואנליזה, להבנת ההתנהגות שלנו באינטרנט, וימשיך בהכרת המאפיינים המיוחדים לאינטרנט, היוצרים סביבה פסיכולוגית ייחודית. אחר כך נבחן את האופן שבו האינטרנט יכול להוות מגרש מפצה, מקום שבו אנשים יכולים לברוא ולהגדיר את עצמם מחדש.
לאחר מכן נראה כיצד באות לידי ביטוי החברוּת והרומנטיקה בעידן האינטרנט, כיצד מתרחשים התהליכים הקבוצתיים באינטרנט, ומה יכול לעשות מנהיג במגרש האינטרנטי. עוד נלמד על ההיבטים האלימים בהתנהגות האדם, שבאים לידי ביטוי באינטרנט, ונבחן את האתגרים שלנו כהורים אל מול שלל השפעות האינטרנט על ילדינו. נבחן גם כיצד האינטרנט יכול לעזור לקשישים להשיג שליטה רבה יותר בחייהם בגיל הזהב, כיצד יכול האינטרנט לעזור לנו במימוש העצמי האישי שלנו דרך פעילות התנדבותית מקוונת ולהביא לשיפור מערכות יחסים בין קבוצות יריבות. נסיים בחיזוי, לאן מתקדם האינטרנט וכיצד ניתן להשתמש בו כדי לשפר את רווחתנו הפסיכולוגית.
ההמצאות הטכנולוגיות בכלל, והאינטרנט בפרט, משתנות חדשות לבקרים. בזמן שיחלוף מהרגע שבו סיימתי את כתיבת הספר ועד לרגע שתסיימו את קריאתו, ייוולדו עוד אתרים וטכנולוגיות שלא היו קיימים קודם, ואולם חשיבותו של הספר גדולה בהרבה מהמצאה טכנולוגית כזו או אחרת. ללא ההסתכלות הפסיכולוגית אי אפשר להבין את ההתנהגות האנושית באינטרנט. ההתמקדות בנפשו של האדם תקנה לכם תובנות שיתקיימו הרבה לאחר עלייתן ונפילתן של אופנות אינטרנטיות כאלו או אחרות.
ספר זה רלוונטי לכל מי שרוצה ללמוד כיצד משפיע האינטרנט על חיינו. מטרתי היא להעניק לכם, הקוראים, תובנות אמיתיות שיעזרו לכם לעשות באינטרנט שימוש שישפיע באופן חיובי על חייכם. צירפתי בסוף הספר נספח שמטרתו להסביר ולפרש בקצרה מונחים הרלוונטיים לעולם האינטרנטי.
בלחיצה על הרשמה אני מסכים לקבל מידע שיווקי, מבצעים והטבות באמצעות דוא"ל ו/או הודעות SMS ומסכים לתנאי השימוש